Goedkope energie met PV-zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op. Ontdek jouw mogelijkheden en bespaar energie!

Hoe werken zonnepanelen? 

Zonnepanelen wekken elektriciteit op zodra er (zon)licht op valt. Die kan je direct gebruiken in je eigen woning. Jouw zonnestroom.

Wat is de opbrengst en terugverdientijd van zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen is een investering. Je verdient de investering terug met een besparing op je energierekening. Na deze terugverdientijd heb je gratis stroom. Heel goedkope energie! Hieronder een voorbeeld van hoe je de opbrengst en terugverdientijd van je zonnepanelen kan berekenen.

  • Jouw energieverbruik is jaarlijks 3500 kWh aan stroom
  • Je laat 12 zonnepanelen installeren van elk 290 Wattpiek (Wp).
  • Deze leveren dan jaarlijks 3480 kWh stroom bij een optimale situatie
  • Kosten zonnestroomsysteem zijn ongeveer € 4500,-
  • Jaarlijkse besparing uitgaande van € 0,23 per kWh: € 800,-
  • De terugverdientijd is dan € 4500,- / € 800,- = 5,6 jaar

De gemiddelde terugverdientijd is 5 à 6 jaar. Bij btw-teruggave nog iets korter.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Niet ieder dak is hetzelfde. Er zijn een paar zaken waar je op moet letten bij de berekening van de hoeveelheid zonnepanelen: de hellingshoek, de ligging, de grootte van je dak en eventueel beschaduwing. Het is meestal verstandig om het PV-systeem zodanig te maken dat er niet meer opbrengst vanaf komt dan je jaarlijks verbruikt. Sommige dakbedekkingen -zoals riet- zijn wat minder geschikt voor de bevestiging van zonnepanelen.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn meerdere soorten zonnepanelen. Het verschil zit hem veelal in het materiaal waarvan de zonnecellen gemaakt zijn. Dit zorgt voor verschil in kwaliteit, prijs en ook rendement. Het type zonnepaneel dat bij jou past is afhankelijk van jouw wensen, je budget en het oppervlak van jouw dak.

Het uiterlijk speelt ook mee: vind je zwart paneel met zwarte rand mooi, of is een blauwachtig paneel met aluminium rand ook acceptabel?

Is mijn energiemeter geschikt voor zonnepanelen?

Naast zonnepanelen op het dak krijg je te maken met een installatie die bestaat uit een omvormer, bekabeling, een extra groep in de meterkast en eventueel ook een monitoringsysteem voor jouw opgewekte zonne-energie.
Soms verbruik je even minder elektra dan het PV-systeem opwekt. Jouw energiemeter moet dan kunnen ‘salderen’ of teruggeleverde stroom apart registreren. De moderne slimme meters kunnen dat. Is dit niet het geval dan moet je de door jou opgewekte stroom direct gebruiken, omdat je anders teruglevert aan de energieleverancier zonder er een vergoeding voor te krijgen. 

Kan ik subsidie krijgen om zonnepanelen te plaatsen op mijn huis?

Er zijn vele mogelijkheden qua subsidies en die veranderen van tijd tot tijd. WOAB heeft de kennis en de actuele informatie over subsidies. WOAB geeft je een advies voor specifiek jouw huis en situatie en regelt alles rondom de financiering en subsidies. Meer weten over de mogelijkheden voor jou? Neem contact op, wij helpen je graag verder!

Jouw zonnepanelen regel je samen met WOAB woningabonnement

Met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op. Ontdek jouw mogelijkheden en bespaar energie! Lekker simpel: WOAB regelt het.

Neem contact op